Pochybnosti o voľbe kandidáta na sudcu ESĽP alebo rozhodol o úspechu kandidáta hlas, ktorý mal byť neplatný?

Publikované: 26. 10. 2023, čítané: 2433 krát
 

 

JUDr. Dana Jelinková Dudzíková, LL.M.

členka Súdnej rady Slovenskej republiky

predsedníčka volebnej komisie na voľbu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva a Všeobecného súdu Európskej únie na 9. zasadnutí Súdnej rady Slovenskej republiky

 

 

Vláda Slovenskej republiky

Do rúk : predsedu vlády Slovenskej republiky

 

 

V Bratislave, dňa 25.októbra 2023

 

 

Vážený pán predseda vlády, podpredseda vlády, členky a členovia vlády,

 

ako predsedníčka volebnej komisie na voľbu troch kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ďalej len „ESĽP“) a sudcu Všeobecného súdu Európskej únie, ktoré voľby sa konali na pôde Súdnej rady Slovenskej republiky na 9. zasadnutí Súdnej rady Slovenskej republiky (ďalej len „súdna rada“) v dňoch 19. až 21. septembra 2023, si Vás dovoľujem informovať o tom, že  predmetné voľby sprevádzali výkladové nejasnosti zákona č. 185/2002 Z.z. o Súdnej rade Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zmätočná tlačová správa, ako aj spor o platnosť rozhodujúceho hlasovacieho lístka a narušenie procesu rokovania a hlasovania volebnej komisie osobami zainteresovanými na výsledku hlasovania.

Pri voľbe troch kandidátov na sudcu ESĽP za Slovenskú republiku boli v prvý zasadací deň 19.09.2023  zvolení dvaja kandidáti – Radoslav Procházka a Zuzana Vikarská. Ešte v ten deň vyšla oficiálna tlačová správa súdnej rady, že bude vyhlásená nová voľba. V tlačovej správe zo dňa 19.09.2023 bolo uvedené, citujem „Voľba tretieho kandidáta by sa mala uskutočniť do 60 dní. Rada Európy by mala voliť nového sudcu ESĽP za SR v júni 2024 zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenskou vládou.“

Nasledujúci druhý zasadací deň na návrh Andreja Majerníka došlo k zmene právneho výkladu ustanovenia zákona pripúšťajúceho rôzny výklad. Návrh znel, že sa nebude konať voľba nová (s novými prihláseniami uchádzačov do 60 dní ako bolo uvedené v tlačovej správe zo dňa 19.09.2023), ale voľba opakovaná, v ktorej sa bude hlasovať len o dvoch osobách neúspešných kandidátov s najvyšším počtom hlasov. Jednalo sa o kandidátov Ondreja Laciaka a Mariána Gibu.

Ako predsedníčka volebnej komisie som uviedla, že je potrebné, aby takýto výklad schválila súdna rada uznesením. Súdna rada prijala dňa 20.09.2023 uznesenie č. 336/2023 podľa ktorého znenia sa volebný akt opakovanej voľby k voľbe kandidátov na sudcov ESĽP vykonal od dňa 20. septembra 2023 od 14.00 hod. do dňa 21. septembra 2023 do 14.00 hod.  

Dodatočne vyšlo najavo, že už večer v prvý zasadací deň po ukončení zasadnutia dňa 19.09.2023 boli kandidáti Laciak aj Giba telefonicky kontaktovaní  súdnou radou, aby sa opätovne dostavili na súdnu radu, keďže zverejnená tlačová správa neplatí. Podotýkam, že ku kontaktovaniu kandidátov došlo bez toho, aby takýto postup súdna rada ako kolektívny orgán schválila alebo aby k tomu volebná komisia prijala stanovisko.  

V súvislosti so zmenou právneho výkladu vyvstala diskusia o tom, či je možné, aby súdna rada na tom istom zasadnutí, ale v nasledujúce rokovacie dni, hlasovala o kandidátoch  v inom zložení ako v prvý zasadací deň, kedy došlo k ich vypočutiu (prvý zasadací deň nebola prítomná členka súdnej rady Alena Svetlovská a bola prítomná Eva Mišíková, pričom v druhý zasadací deň chýbala Eva Mišíková a bola prítomná Alena Svetlovská). To samozrejme   (oprávnene) evokovalo otázky spojené s rovnakým zaobchádzaním. Výsledkom rokovania bol záver, že súdna rada by mala rozhodovať v tom istom zložení ako v prvý rokovací deň.

Po ukončení  opakovanej voľby zasadala dňa 21.09.2023 volebná komisia. Pri sčítavaní hlasov sme zistili, že podpredseda súdnej rady Ján Gandžala pri jednom z kandidátov nezakrúžkoval svoju voľbu, ale meno kandidáta len podčiarkol.

Podľa článku XIX ods. 5 rokovacieho poriadku súdnej rady volebná komisia vydá členom súdnej rady hlasovací lístok označený menom a priezviskom člena súdnej rady a s uvedením alternatív hlasovania „za“, „proti“ a „zdržal sa“. Člen súdnej rady po prevzatí hlasovacieho lístka upraví hlasovací lístok vyjadrením svojej voľby tak, že na hlasovacom lístku pri každom kandidátovi zakrúžkuje tú alternatívu, za ktorú hlasuje.

Podľa článku XIX ods. 11 písm. a) rokovacieho poriadku súdnej rady  hlasovací lístok je neplatný, ak člen súdnej rady nevyjadrí svoju voľbu pri niektorom z navrhnutých kandidátov. V rovnakom duchu znelo aj výslovné poučenie uvedené na každom hlasovacom lístku.

Dôležité je uviesť, že v prípade neplatnosti hlasovacieho lístka Jána Gandžalu, by nebol úspešný ani jeden kandidát a bolo by potrebné vyhlásiť na jedno voľné miesto voľby nové.

Ako volebná komisia  sme postupovali v zmysle článku XIX ods. 12 rokovacieho poriadku súdnej rady, podľa ktorého v prípade pochybností o platnosti hlasovacieho lístka s konečnou platnosťou rozhodne volebná komisia.

Pristúpili sme k hlasovaniu o uznesení, že hlasovací lístok Jána Gandžalu je platný.  Hlasovanie volebnej komisie po dlhšom zvažovaní dopadlo tak, že dvaja členovia volebnej komisie boli za a jeden proti platnosti hlasovacieho lístka. Čiže napriek tomu, že Ján Gandžala svoju voľbu nezakrúžkoval, ako určuje rokovací poriadok súdnej rady, hlasovací lístok bol hlasmi dva ku jednému uznaný za platný.

K procesu zasadnutia volebnej komisie a hlasovania jej členov sa žiada dodať, že tento proces bol dvakrát narušený, a to raz vstupom predsedu súdnej rady Jána Mazáka  a následne vstupom podpredsedu súdnej rady Jána Gandžalu do miestnosti, kde volebná komisia zasadala a hlasovala.   Obaja po vstupe do miestnosti vyjadrili  svoj subjektívny názor v prospech platnosti hlasovacieho lístka, ktorým by sa zaručil úspech nimi zvoleného kandidáta. Na vstup do miestnosti, v ktorej zasadala volebná komisia, neboli vyzvaní a ani pozvaní.

Na základe právnej normy pripúšťajúcej rôzny výklad a polemiky o platnosti hlasovacieho lístka  sa stal víťazom opakovanej voľby Marián Giba, ktorého navrhovateľmi do volieb boli Ján Mazák, Ján Gandžala a Andrej Majerník.

Záverom uvádzam, že proces voľby kandidátov na post sudcu ESĽP ako aj sudcu Všeobecného súdu Európskej únie vyvolal v odbornej obci pochybnosti, a to najmä v otázke načasovania volieb, keďže mandát sudkyne  ESĽP Alene Poláčkovej uplynie až 28. decembra 2024.

Odsúhlasenie osôb kandidátov, ktoré vzišli z predmetných volieb na post sudcu ESĽP a Všeobecného súdu EU, je v kompetencii vlády Slovenskej republiky.

Vzhľadom na to, že renomé Slovenskej republiky v medzinárodnom prostredí by nemalo byť  spochybnené, z dôvodu transparentnosti a rozhodovania pri úplnosti informácií som si Vám dovolila dať do pozornosti vyššie uvedené skutočnosti.

 

S úctou,

 

Dana Jelinková Dudzíková

 

 

 

 Odkazy:

https://www.teraz.sk/slovensko/sudna-rada-zvolila-r-prochazku-a-z-v/741763-clanok.html

https://zasadnutia.sudnarada.sk/data/att/14188.pdf

https://zasadnutia.sudnarada.sk/data/att/14199.pdf

 


 

Diskusia

 

Najčítanejšie články

Daňové trestné činy - niektoré aplikačné problémy

 vý­ťah z pred­náš­ky us­ku­toč­ne­nej dňa 09.05.2013 v Om­še­ní

 
Trestný čin ohovárania vs. prípustná (dovolená) kritika

 člá­nok pri­ná­ša ana­lý­zu zna­kov pre­či­nu oho­vá­ra­nia pod­ľa § 373 ods. 1 Tr. zák. a ve­nu­je po­zor­nosť aj prob­le­ma­ti­ke, do akej mie­ry je prí­pus­tná kri­ti­ka naj­mä ve­rej­ne čin­ných osôb.

 
Zákonnosť dôkazov a procesu dokazovania trestných činov s drogovým prvkom (z pohľadu obhajoby)

 cie­ľom člán­ku bo­lo pou­ká­zať na ma­név­ro­va­cí pries­tor ob­ha­jo­by pri vý­ko­ne ob­ha­jo­by osôb ob­vi­ne­ných z tres­tných či­nov naj­mä s dro­go­vým pr­vkom.

 
   
 
Mapa stránky   |   O nás   |   Kontakt Powered by Cyclone3 XUL CMS of Comsultia