Vznikol EUREX - európsky register justičných omylov v trestnom práve

Publikované: 25. 02. 2024, čítané: 759 krát
 

 

                 Vznikol EUREX – európsky register justičných omylov v trestnom práve

Americký Národný register rehabilitácií upozornil na spustenie EUREXU, európskeho systému súdnych rehabilitácií cieľom ktorého je zhromažďovanie údajov o európskych prípadoch justičných omylov s tým, že ide o online register na informovanie akademickej obce, právnikov, politikov, či verejnosti o počte, príčinách a dôsledkoch nezákonných odsúdení v Európe.

EUREX možno nájsť tu:

https://www.registryofexonerations.eu/

Národný americký register rehabilitácií k zriadeniu EUREXU dodáva, že "neexistuje žiadny dôvod predpokladať, že justičné omyly sú výhradným americkým problémom, a tento nový zdroj pomáha ukázať úsilie advokátov z celej Európy, ktorí sa venujú problematike neviny, ktorí sú časťou globálneho predvoja pracujúceho na úsilí bojovať s prípadmi nespravodlivosti v systéme trestného súdnictva.".

Európsky register oslobodení (justičných omylov – súdnych rehabilitácií) ponúka komplexné informácie o zdokumentovaných prípadoch justičných omylov v Európe od roku 1970. Databáza zahŕňa prípady, keď boli jednotlivci neoprávnene odsúdení za trestný čin a následne boli rehabilitovaní a oslobodení.

Počet potvrdených protiprávnych odsúdení sa v posledných desaťročiach výrazne zvýšil, najmä od zavedenia analýz DNA na konci 80. rokov. V porovnaní s vyčerpávajúcimi severoamerickými databázami je rozsah problému trestných justičných omylov v európskych krajinách stále veľmi neznámy a ťažko odhadnuteľný. Cieľom systému EUREX je preto zhromažďovať, analyzovať a zdieľať informácie o známych prípadoch justičných omylov v Európe.

V systéme EUREX sú zatiaľ uvedené detaily o 123 prípadoch zo 17 krajín Európy, pričom sa upozorňuje na vysoký počet falošných priznaní, nakoľko tieto sú najviac zastúpené spomedzi faktorov, ktoré prispeli k týmto justičným omylom.

K základným faktorom, ktoré zatiaľ prispeli k justičným omylom:

- falošné priznania sa objavili v 42 prípadoch,

- krivá prísaha, alebo falošné obvinenie - 35 prípadov,

- chybná identifikácia očitým svedkom (procedúra) - 32 prípadov,

- falošný, alebo zavádzajúci forenzný dôkaz - 26 prípadov,

- zneužitie právomoci (manipulácia s vyšetrovaním) - 8 prípadov.

Zatiaľ v EUREXE chýba údaj o počte dohôd o vine a treste založených na falošných priznaniach, či na nátlaku (falošné priznania pritom tvoria podstatnú časť justičných omylov aj mimo Európy).

Tu možno nájsť ďalšie systematicky spracovávané registre o justičných omyloch v trestnom práve:

USA

https://www.law.umich.edu/special/exoneration/Pages/about.aspx

Kanada

https://www.wrongfulconvictions.ca/

Spojené kráľovstvo (zahŕňa prípady z Anglicka, Walesu, Severného Írska a Škótska)

https://evidencebasedjustice.exeter.ac.uk/miscarriages-of-justice-registry/

 

 


 

Diskusia

 

Najčítanejšie články

Daňové trestné činy - niektoré aplikačné problémy

 vý­ťah z pred­náš­ky us­ku­toč­ne­nej dňa 09.05.2013 v Om­še­ní

 
Trestný čin ohovárania vs. prípustná (dovolená) kritika

 člá­nok pri­ná­ša ana­lý­zu zna­kov pre­či­nu oho­vá­ra­nia pod­ľa § 373 ods. 1 Tr. zák. a ve­nu­je po­zor­nosť aj prob­le­ma­ti­ke, do akej mie­ry je prí­pus­tná kri­ti­ka naj­mä ve­rej­ne čin­ných osôb.

 
Zákonnosť dôkazov a procesu dokazovania trestných činov s drogovým prvkom (z pohľadu obhajoby)

 cie­ľom člán­ku bo­lo pou­ká­zať na ma­név­ro­va­cí pries­tor ob­ha­jo­by pri vý­ko­ne ob­ha­jo­by osôb ob­vi­ne­ných z tres­tných či­nov naj­mä s dro­go­vým pr­vkom.

 
   
 
Mapa stránky   |   O nás   |   Kontakt Powered by Cyclone3 XUL CMS of Comsultia