USA: 100 rozsudkov, ktoré súviseli s činnosťou policajta Ronalda Wattsa, bolo zrušených

Publikované: 09. 05. 2022, čítané: 1152 krát
 

 

Bar­bo­ra F.

USA: 100 roz­sud­kov, kto­ré sú­vi­se­li s čin­nos­ťou po­li­caj­ta Ro­nal­da Wat­tsa, bo­lo zru­še­ných

         Prís­pe­vok pou­ka­zu­je na niek­to­ré jus­tič­né omy­ly v USA za­prí­či­ne­né úmy­sel­nou čin­nos­ťou po­li­caj­tov a je va­ro­va­ním aj pre slo­ven­ské prá­ve pros­tre­die.

           Pred pár dňa­mi ame­ric­ká or­ga­ni­zá­cia In­no­cen­ce Pro­ject upo­zor­ni­la na svo­jej strán­ke na  člá­nok Chi­ca­go Tri­bu­ne, uve­rej­ne­ný dňa 22. 4. 2022. Člá­nok in­for­mo­val o tom, že pro­ku­rá­to­ri v Cook Coun­ty mi­nu­lý pia­tok zme­ni­li ná­zor a súh­la­si­li s tým, že 44 roz­sud­kov, kto­ré sa vzťa­ho­va­li k čin­nos­ti od­sú­de­né­ho, bý­va­lé­ho chi­cag­ske­ho po­li­caj­ta Ro­nal­da Wat­tsa a je­ho tí­mu, by ma­lo byť za­miet­nu­tých. Pro­ku­rá­to­ri sa to­tiž pô­vod­ne pos­ta­vi­li pro­ti úsi­liu o za­miet­nu­tie väč­ši­ny tých­to prí­pa­dov, na­koľ­ko v mno­hých z nich bo­li za­in­te­re­so­va­ní po­li­caj­ti „kto­rí vte­dy ne­bo­li kri­ti­zo­va­ní v rám­ci ha­neb­né­ho cho­va­nia Wat­tsa“, ako uvied­la v pia­tok na po­jed­ná­va­ní Cat­he­ri­ne Malloyová, asis­ten­tka štát­ne­ho zá­stup­cu. Na zá­kla­de ďal­šie­ho skú­ma­nia tých­to prí­pa­dov však pro­ku­rá­to­ri na­po­kon usú­di­li, že po­ten­ciál mož­né­ho za­sa­ho­va­nia Wat­tsa „vy­vo­lá­va oba­vy oh­ľa­dom in­teg­ri­ty tých­to prí­pa­dov.“, ako do­da­la Malloyová.

            Sud­ky­ňa Eri­ca Red­dic­ko­vá v pia­tok for­mál­ne zru­ši­la roz­sud­ky, čo zna­me­ná, že všet­kých 100 roz­sud­kov, kto­ré sa tý­ka­li 88. ľu­dí, kto­rých ob­vi­nil Watts (iš­lo o prí­pa­dy, kto­ré bo­li mi­nu­lý rok sú­čas­ťou veľ­ké­ho spo­loč­né­ho úsi­lia o do­siah­nu­tie re­ha­bi­li­tá­cie), bo­lo za­miet­nu­tých. Tri ďal­šie roz­sud­ky, kto­ré ma­li sú­vis s čin­nos­ťou Ro­nal­da Wat­tsa, ale ne­bo­li sú­čas­ťou mi­nu­lo­roč­né­ho úsi­lia, bo­li v pia­tok tiež zru­še­né, po tom, ako pro­ku­rá­to­ri po­ve­da­li, že sa ne­pos­ta­via pro­ti ich za­miet­nu­tiu.

            V pia­tok Úrad štát­nej zá­stup­ky­ne Kim Foxxovej vo svo­jom preh­lá­se­ní uvie­dol, že súh­la­sí so za­miet­nu­tím 212 roz­sud­kov, kto­ré ma­li sú­vis s prá­cou Ro­nal­da Wat­tsa.

            Ro­nald Watts bol spo­lu so svo­jím tí­mom ob­vi­ne­ný z or­ga­ni­zo­va­nia de­sať­roč­né­ho te­ro­ru v dnes už zbú­ra­nom kom­plexe štát­nych by­tov v South Si­de. Ten­to te­ror spo­čí­val v sys­te­ma­tic­kom nú­te­ní oby­va­te­ľov a dro­go­vých dí­le­rov k pla­te­niu da­ne za “ochra­nu“ a nás­led­nom vy­fab­ri­ko­va­ní prí­pa­dov, kto­ré sa tý­ka­li ľu­dí, kto­rí tak od­miet­li uro­biť. Sud­ky­ňa Red­dic­ko­vá už dáv­nej­šie uvied­la, že éra Ro­nal­da Wat­tsa, bo­la poh­ro­mou pre sys­tém tres­tné­ho súd­nic­tva.

V člán­ku je zmie­ne­ná aj kau­za Her­ber­ta An­der­so­na, kto­ré­ho roz­su­dok z ro­ku 2004 bol v pia­tok tak­tiež za­miet­nu­tý. An­der­son po­ve­dal no­vi­ná­rom, že Watts a je­ho tím ulo­ži­li dro­gy do je­ho apar­tmá­nu a po­tom vy­fab­ri­ko­va­li prí­pad pro­ti ne­mu.

            Na ad­re­su prá­ce po­li­caj­tov, kto­rí pra­co­va­li na tých­to prí­pa­doch, po­ve­dal práv­ny zá­stup­ca Josh Tep­fer, to­to: „Ma­li by sa stať reál­ny­mi sku­toč­né kon­zek­ven­cie za lži, kto­ré bo­li po­ve­da­né na sú­de a uve­de­né v po­li­caj­ných sprá­vach“. Tep­fer zá­ro­veň do­dal, že by v tej­to sú­vis­los­ti bo­li na mies­te tres­tné ozná­me­nia.

            V člán­ku sa tiež uvá­dza, že Ro­nald Watts bol v ro­ku 2013 od­sú­de­ný na 22 me­sia­cov vä­ze­nia. Watts uro­bil do­ho­du o vi­ne a tres­te za krá­dež ti­sí­cov do­lá­rov údaj­né­mu dro­go­vé­mu dí­le­ro­vi, o kto­rom sa však uká­za­lo, že bol in­for­má­to­rom FBI. Do­ho­du o vi­ne a tres­te uro­bil aj ďal­ší po­li­cajt - Kallatt Mo­ham­med. Watts pri­jal trest 22 me­sia­cov vä­ze­nia a v ro­ku 2015 bol pre­pus­te­ný. Ron Owens, kto­ré­ho roz­su­dok bol v pia­tok tiež zru­še­ný, uvie­dol, že v do­be pô­so­be­nia Wat­tsa dos­tal 30 me­sač­ný trest, a pre­to si mys­lí, že nie je spra­vod­li­vé, že Watts dos­tal len 22 me­sač­ný trest.

K ére pô­so­be­nia po­li­caj­ta Jo­na Bur­gea a je­ho tí­mu

            Ro­nald Watts a je­ho tím or­ga­ni­zo­va­li de­sať­roč­ný, sys­te­ma­tic­ký te­ror. Z toh­to mies­ta by som chce­la pri­po­me­núť inú tem­nú éru pô­so­be­nia chi­cag­ksej po­lí­cie, kto­rá tak­tiež vy­vo­la­la po­cho­pi­teľ­né po­bú­re­nie. Iš­lo o sys­te­ma­tic­ké mu­če­nie po­doz­ri­vých v 70. a 80. ro­koch, kto­ré mal na sve­do­mí po­li­cajt Jon Bur­ge a je­ho tím. Ich ko­na­nie vy­ús­ti­lo aj do od­sú­de­nia ne­vin­ných ľu­dí. V jed­nom svo­jom člán­ku som upo­zor­ni­la na zve­rej­ne­nú sprá­vu z ro­ku 2020, kto­rá ne­sie ná­zov Go­ver­nment Mis­con­duct and Con­vic­ting the In­no­cent: The Ro­le of Pro­se­cu­tors, Po­li­ce and Ot­her Law En­for­ce­ment. Na s. 24 sa v sprá­ve pí­še: „Ri­chard M. Da­ley bol hlav­ným pro­ku­rá­to­rom v Chi­ca­gu v ro­ku 1982, keď pri­jal de­tail­nú sprá­vu o mu­če­ní po­doz­ri­vé­ho z vraž­dy, [kto­ré­ho mu­čil] po­li­cajt Jon Bur­ge, kto­rý spus­til sys­te­ma­tic­ký prog­ram mu­če­nia po­doz­ri­vých, väč­ši­nou čer­no­chov, v 70. a 80. ro­koch. Da­ley ju ig­no­ro­val a je­ho úrad pok­ra­čo­val vo vy­uží­va­ní doz­na­ní, kto­ré Bur­ge zís­kal mu­če­ním.“.

            Nas. 136 sa auto­ri tej­to prob­le­ma­ti­ke ve­nu­jú de­tail­nej­šie. Dňa 21. 1. 2011, bol Jon Bur­ge, bý­va­lý po­li­cajt pô­so­bia­ci v Chi­ca­gu, od­sú­de­ný na šty­ri a pol ro­ka vä­ze­nia za kri­vú prí­sa­hu a ma­re­nie spra­vod­li­vos­ti. Burg to­tiž kla­mal pod prí­sa­hou, keď pop­rel mu­če­nie mno­hých po­doz­ri­vých s cie­ľom, aby od nich zís­kal doz­na­nia, pri­čom šlo pre­važ­ne o čer­no­chov. Na s. 138 sa doz­ve­dá­me, že po tom, ako v ro­ku 1991 za­ča­li vy­plá­vať na povrch ho­ro­ro­vé prí­be­hy o mu­če­ní po­čas vý­slu­chov (napr. pou­ží­va­nie elek­tro­šo­kov, du­se­nie plas­to­vý­mi sáč­ka­mi, pá­le­nie za­pa­ľo­va­čom), bol Bur­ge sus­pen­do­va­ný. V ro­ku1993 bol vy­ho­de­ný z prá­ce. V ro­ku 2009 (dva ro­ky pred tým, ako bol Bur­ge od­sú­de­ný za kri­vú prí­sa­hu), bo­la vy­tvo­re­ná ko­mi­sia s náz­vom Tor­tu­re Inquiry and Re­lief Com­mis­sion, kto­rá dos­pe­la k zá­ve­ru, že v prí­pa­doch 32. ob­ža­lo­va­ných, kto­rí bo­li od­sú­de­ní za zlo­či­ny v Cook Coun­ty, exis­tu­jú dos­ta­toč­né dô­ka­zy o tom, že ich doz­na­nia bo­li zís­ka­né mu­če­ním. Iš­lo však len o prí­pa­dy, kde doz­na­nia bo­li pou­ži­té pred sú­dom.

            Auto­ri sprá­vy tu tiež do­dá­va­jú, že mno­hí z mu­žov, kto­rých mu­čil Bur­geov tím, bo­li vin­ní pri­naj­men­šom z niek­to­rých zlo­či­nov, ku kto­rým sa priz­na­li. Ale v 19. prí­pa­doch re­ha­bi­li­tá­cií uve­de­ných v The Na­tio­nal re­gis­try of exone­ra­tions, iš­lo o od­sú­de­nia, kto­ré bo­li za­lo­že­né na fa­loš­ných priz­na­niach, kto­ré vy­nú­til Bur­ge a je­ho mu­ži – za­hŕňa­li­je­den prí­pad zná­sil­ne­nia a 18 prí­pa­dov vrážd, vrá­ta­ne šty­roch tres­tov smr­ti. Na s. 140 sa uvá­dza, že exis­tu­je 52 re­ha­bi­li­tá­cií, v rám­ci kto­rých sa uká­za­lo, že doš­lo k fa­loš­ným doz­na­niam, kto­ré bo­li dôs­led­kom ná­sil­ných vy­šet­ro­va­cích me­tód pou­ží­va­ných v Chi­ca­gu. Me­nej než po­lo­vi­cu mal na sve­do­mí Bur­geov tím, pri­čom 13 prí­pa­dov sa ob­ja­vi­lo po tom, ako bol vy­ho­de­ný z prá­ce.

            Autor­ka Na­ta­lie Y. Moo­reo­vá sa v ro­ku 2015 vo svo­jom člán­ku ve­no­va­la čin­nos­ti Bur­gea a je­ho tí­mu. Tu tiež uvied­la, že sa po­da­ri­lo za­do­ku­men­to­vať 118 obe­tí mu­če­nia (iš­lo o čer­no­chov) zo stra­ny chi­cag­skej po­lí­cie, pri­čom niek­to­rí bo­li vin­ní z kri­mi­nál­nych ak­ti­vít, ale mno­hí bo­li re­ha­bi­li­to­va­ní a pre­pus­te­ní. Jon Bur­ge zom­rel v ro­ku 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Diskusia

 

Najčítanejšie články

Daňové trestné činy - niektoré aplikačné problémy

 vý­ťah z pred­náš­ky us­ku­toč­ne­nej dňa 09.05.2013 v Om­še­ní

 
Trestný čin ohovárania vs. prípustná (dovolená) kritika

 člá­nok pri­ná­ša ana­lý­zu zna­kov pre­či­nu oho­vá­ra­nia pod­ľa § 373 ods. 1 Tr. zák. a ve­nu­je po­zor­nosť aj prob­le­ma­ti­ke, do akej mie­ry je prí­pus­tná kri­ti­ka naj­mä ve­rej­ne čin­ných osôb.

 
Zákonnosť dôkazov a procesu dokazovania trestných činov s drogovým prvkom (z pohľadu obhajoby)

 cie­ľom člán­ku bo­lo pou­ká­zať na ma­név­ro­va­cí pries­tor ob­ha­jo­by pri vý­ko­ne ob­ha­jo­by osôb ob­vi­ne­ných z tres­tných či­nov naj­mä s dro­go­vým pr­vkom.

 
   
 
Mapa stránky   |   O nás   |   Kontakt Powered by Cyclone3 XUL CMS of Comsultia